Cash is king, nästan jämt!

Idag använder vi i Sverige nästan aldrig kontanter, men åker man ner till Albanien så lär man sig ganska snabbt att cash is king, nästan jämt!
I Albanien har man valutan Lek eller ALL (Albanska Lek) som den förkortas. Euro används också och kan användas på de flesta ställen. Däremot är det oftast dyrare att betala med Euro än med Lek.

Albanska Lek kan inte växlas utanför Albanien och får inte heller föras ut ur Albanien, så enklast är att se till att man har Euro när man kommer till Albanien för att kunna betala taxi mm. sedan ta sig till en bankomat för att med sitt svenska kort ta ut Lek. När det gäller bankomater så ska man se upp med vilken bank man väljer, vissa banker lägger på en ordentlig avgift förutom den lilla avgift/procent du eventuellt har från din Svenska bank. Det brukar alltid komma upp en information om att man måste godkänna avgiften.
Raifeisen är en av bankerna som brukar ta ut en avgift, BKT & Credins är exempel på banker som inte brukar lägga på någonting.

Det finns även små växlingskontor lite överallt där man kan växla in Euro mot Lek, speciellt runt de turisttäta platserna. För oss trygga svenskar kan det kännas lite kusligt att gå in i ett trångt rum och växla en massa pengar genom ett litet hål i en glasvägg, men de flesta ställena är helt ok. Jag brukar kolla kursen lite snabbt med någon valuta-app som t.ex. xe.com på telefonen innan jag växlar, så att man försäkrar sig om att den ligger i närheten av vad man får här!

Cash is king!
I Albanien stämmer verkligen uttrycket ”Cash Is King”, det är ofta omöjligt att betala med något annat än kontanter, speciellt längs kusten. I Tirana och de större städerna går det bättre att betala med kort. Även på vissa större restauranger och minimarkets längs kusten. Det utvecklas så klart hela tiden så att fler och fler ställen kommer att ta kortbetalningar i framtiden, men har du kontanter klarar du dig överallt!

Gamla & nya Lek
Ibland när man ska betala med Lek kan man råka ut för att de säger 150 lek och sedan menar de 1500 lek, det är inte ett sätt att försöka lura dig, det beror på att någon gång under 60-talet, under diktator Hoxhas tid, omvärderades Leken så att 1000 lek blev plötsligt 100 Lek. Det sitter kvar hos vissa äldre så att ibland säger de 100 när något kostar 1000 och tvärtom beroende på hur de räknar! 🙂
Det brukar inte vara något större problem eftersom när man ska betala så märker man vad det egentliga priset är, ingen försöker luras. Det är bara lite förvirrande ibland.

Läs också gärna mina tips i inlägget Hur tar jag mig till Albanien? om hur man enklast reser till Albanien.

Previous Post Next Post

Comments

Add Your Comment
  1. Pingback: Hur tar jag mig till Albanien? - Allt om Albanien

  2. Pingback: Vad är vad i mataffären i Albanien? - Allt om Albanien

    • Lars-Erik Eriksspn
    • september 12, 2022
    Svara

    BKT Bank tog 650 LEK (CA 60 KR) per uttag på deras automater

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *