Hur inreder och sköter man om sin lägenhet i Albanien?

Att köpa en lägenhet i Albanien är faktiskt ganska lätt, speciellt med lite hjälp av en bra mäklare som kollar alla papper & certifikat mm. Men sedan då, hur inreder och sköter man sin lägenhet i Albanien? Jag tänkte i det här inlägget gå igenom lite om vad man kan sköta/fixa själv och vilka saker man kan behöva hjälp med.
Du har en lägenhet, men inga möbler och ingen inredning eller vitvaror, vart börjar man?

Vi börjar med språket?!?
Men vänta här nu! Om jag ska inreda och sköta om min lägenhet, hur gör man sig förstådd i Albanien?!?
Ja, många i Albanien kan engelska men absolut inte alla, men jag har märkt att det går alldeles utmärkt att kommunicera ändå! Jag har använt Google Translate, gester och bilder, allt blandat med lite engelska här och där! Det har fungerat utmärkt! Jag har lyckats beställa både fåtöljer och utemöbler via meddelanden dessutom, allt har också blivit rätt!
Det går bara man vill! 🙂

Möbler
Vi svenskar är van vid att åka till Ikea eller Mio och köpa soffor mm. Även om Ikea inte finns i Albanien (än) så finns andra möbelaffärer, t.ex. Jysk & Megatek. Men möbler som soffor, sängar bord och stolar går också att få tillverkade lokalt, vilket jag tycker är fantastiskt! Vi beställde både fåtölj, soffa och sängar hos tapetserare och snickare lokalt där vi bor! Då hade med oss en bild på en soffa vi tyckte var snygg från en tidning, utifrån den tillverkades soffan. Dessutom gjorde vi den till en bäddsoffa med utdragbar säng under!
Dessutom ska det tilläggas att de möbler som tillverkas är fantastiskt fina och samma kvalité om inte bättre än de stora kedjorna!
Vill man absolut köpa Ikea-möbler så är närmaste Ikea i Ioannina i Grekland, bor man i Saranda så tar det ca två timmar dit.
Jag har en länk-sida där man, förutom mycket annat, kan hitta flera möbelaffärer i Albanien, den hittar du här

Soffan byggdes av lokala tapetserare, bordet beställdes hos marmorleverantör och stolar från Megatek.

Köket!
När det gäller kök är det absolut bäst att få det platsbyggt av lokala snickare, det är dessutom billigare än Ikea! Börja med att försöka kolla om någon ni vet av använt någon lokal snickare som håller till i närheten. Annars brukar mäklaren eller fastighetsskötaren ha kontakter. Håller de inte till precis i närheten brukar det inte vara några problem att de kommer och tittar och tar mått på plats även om tillverkningen sker på annan ort.
Vi har använt två olika snickare och båda har funkat kanon, den ena beställde vi ett barskåp av och fick t.o.m en 3D-skiss innan vi gav ok!
Är det någon speciell färg ni vill ha på luckorna så se till att ha en NCS-kod på den färgen, det kan ni se ut hemma i Sverige hos någon färghandel. Bänkskivor finns i alla material som hemma. Granit, komposit, laminat och marmor eller sandsten. Marmor är väldigt billigt, nu är det kanske inte Carrara, men det finns många vackra ändå!
Vitvaror köper man enklast på Neptun eller liknande varuhus, Neptun är som Mediamarkt ungefär och har lokala butiker runt om i Albanien.
Det finns i stort sett samma märken på vitvaror i Albanien som i Sverige, plus några billigare tillverkare som inte är lika vanliga i Sverigen som t.ex. Fuego & Beko.
Vi körde på kända märken som Bosch, Smeg & Electrolux.
Kastruller, bestick , tallrikar osv. finns i de flesta lokala Supermarkets, men vi beställde det mesta på Megatek vilka har ett enormt utbud, åker man via Tirana kan man dessutom svänga förbi deras stora butik och klämma & känna på plats!

Vi rotade ett barskåp till vårt kök som byggdes av lokala snickare!

Badrummet
Badrum. I nybyggen ingår i stort sett alltid toalett, tvättställ och duschblandare samt klinker och kakel (för en viss summa) upp till ca 200 cm i badrummet. Vill ni ha kakel hela vägen upp till taket kom ihåg att säga till för det är sällan standard! Tätskikt brukar vi vara noga med i Sverige! Här i Albanien är både klimat, material och regler annorlunda. Tätskikt läggs ofta t.ex. endast under duschen, eller bara på golvet. Eftersom de flesta hus byggs helt av betong, tegel och puts så finns sällan några organiska material som trä eller gips med papper som kan mögla.
Golvvärme går självklart att få installerat om man vill det, vi valde att inte ha golvvärme. Dels pga av att det oftast är relativt varmt och dels pga att det då är en mindre grej som kan krångla! 🙂
Ofta är det också i badrummet man placerar tvättmaskinen. Vi lät snickarna bygga en bänk till handfatet i vilken vi ”gömde” tvättmaskinen.

Tvättmaskinen byggde vi in i ett bänkskåp.

A/C (Aircondition)
Ja, det måste man ha, helst en i varje rum! Vet många som bara installerar en i vardagsrummet och en i ”huvudsovrummet”, men första gången någon sover i gästrummet märks behovet av en till där också! 😀
Är man dessutom här i november eller senare behövs också värme vilket går utmärkt att få med ACn också!
Det är betydligt billigare att både köpa och installera AC här än i Sverige, antagligen beror det på att här är det i stort sett standard att ha AC!
Vilket märke man väljer är självklart upp till var och en. Vi valde Mitsubishi eftersom de är enormt stora inom AC och väl beprövade. Men det finns som sagt en uppsjö olika fabrikat …
Tänk på när ni bestämmer placeringen att gardiner och andra saker ska få plats. För oss räckte det med att flytta den 15 cm åt sidan. Sedan är det såklart viktigt att sätta ACn så att luftflödet blir så bra som möjligt.
En annan sa att tänka på kan vara att om man inte hyr ut sin lägenhet kan det vara smart att ha en app-styrd AC, på så sätt kan man med jämna mellanrum ”vädra” lägenheten från Sverige! 🙂 Så har vi! Eftersom vi inte hade app-styrda AC från början köpte jag till en liten dosa som heter Sensibo Sky med vilken man kan styra ACn via telefonen. Det kräver såklart att el & Internet är på hela tiden …

Air Condition är ett måste i Albanien, men tänk på placeringen. Vi flyttade den lite för att få plats med gardinen.

Varmvatten
Det finns sällan eller aldrig någon annan uppvärmning av vatten än egna varmvattenberedare i lägenheten. 80 liter brukar räcka för en lägenhet med två sovrum, men självklart finns både minde och större. Vi har installerat en 80-liters i varje badrum, men de flesta har bara en. Vi valde en lite modernare och ”plattare” modell för att spara lite utrymme. Annars är de flesta runda vilket gör att den sticker ut en del, även om det oftast är uppe vid taket.
I vissa nybyggen ingår varmvattenberedare & i vissa ingår det ej. Köper man en tidigare inredd/bebodd lägenhet finns antagligen varmvattenberedare redan installerad.

Varmvattenberedare är sällan snygga, men vi hittade en platt variant i alla fall.

Hur gör man med alla räkningar & avgifter?
Även om mycket är billigt i Albanien så finns det såklart en hel del som måste betalas kontinuerligt. Vatten, el, Internet, skatt & lägenhetsavgift är några av de vanligaste.
En del lite mer etablerade mäklare erbjuder tjänsten att ta hand om alla avgifter åt er vilket kan vara väldigt bekvämt, speciellt i början när man precis köpt sin lägenhet. Kostnaden för att ha den servicen brukar inte vara speciellt påtaglig och jag rekommenderar alla att börja så!
Så samtliga avgifter kan man alltså få hjälp att betala.

Vill man längre fram sköta om dessa själv så finns det lite olika sätt beroende på vilken avgift det är och om man är i Albanien eller Sverige.

• Elkostnaden betalas enklast via ”autogiro” om man har ett albanskt bankkonto (vilket har blivit lite svårare på senare tid att öppna för utlänningar). Det dras då löpande varje månad. Har man inte fått sitt Certificate of Ownership (typ svenska lagfarten) kan det vara svårt att få autogiro då man inte står som ägare av lägenheten. (läs mer om Certificate of Ownership här).
• Vatten kan, än så länge, endast betalas på plats vilket betyder att antingen ser man till att vara på plats eller så har man någon som sköter det åt sig. (förändringar i vattendebiteringen och hur den hanteras är dock på gång).
• Internet brukar det vara enkelt att betala via Internet direkt till leverantören. Vi betalar för ett år i taget och det gör vi i förskott via vår bank (i Sverige eller Albanien).
• Lägenhetsavgiften (maintenance fee) som vanligtvis brukar vara någonstans mellan €100-€200 betalas också en gång per år. Det funkar också bra att betala på plats när man är där eller via banköverföring om man nu inte har någon som sköter det åt sig.
• Fastighetsskatten betalas via vattenräkningen, så den sköts liksom automatiskt om man ser till att betala vattnet! 🙂
Om man vill se ungefär hur mycket olika saker kostar kan man läsa inlägget ”En Guide till att Köpa Lägenhet i Albanien” där jag listat de vanligaste återkommande kostnaderna.

Hur gör man med lägenheten när man inte är där?
Det är en ganska vanlig fråga jag ofta får när man berättar om sin lägenhet i Albanien.
Många hyr ut sin lägenhet och då sköts den såklart om av den som hjälper till med uthyrningen. Oftast har mäklaren man köpt den genom den tjänsten.
I det fallet man hyr ut lägenheten är det människor i lägenheten stora delar av året oavsett om man själv är där eller ej. Då är det kanske mer vinterhalvåret den står tom.
Om man, precis som oss, inte hyr ut den så står den tom stora delar av året. Så här kommer några tips på vad man bör tänka på när lägenheten är obebodd.
Albanien, eller i alla fall de delar av Albanien där vi väst-européer vill vara, har sällan eller aldrig frysgrader på vinterhalvåret, även om det ibland kan bli kyligt.
Däremot är det ett relativt fuktigt klimat under stora delar av året. De flesta hus & lägenheter är byggda helt i betong, tegel & puts vilka inte är speciellt känsliga för fukt. Däremot har vi garderober, skåp och möbler som an vara det.
Därför brukar det oftast rekommenderas att ha något eller några fönster lite på glänt för att få cirkulation av luften i lägenheten. Vi har, som jag skrev tidigare, styrning av våra AC så att vi kan vädra lägenheten via app.
Däremot kan jag rekommendera att lämna garderober, lådor och dörrar att öppna när man åker hem från lägenheten. Det kan ibland bli ytmögel i garderober om de är helt stängda och lägenheten står obebodd länge.
Vill man hålla ett extra öga på sin lägenhet kan man installera webbkameror, det har vi gjort. Mycket för att kunna se att ACn stängts av ordentligt när vi styr den utan att vara där, men även för att ha lite koll om någon ska in och reparera eller kolla till. Detta är såklart inte möjligt om man hyr ut sin lägenhet 😀

Då vi har Internet och diverse kameror på hela tiden så stänger vi aldrig av elen helt när vi åker. Däremot stänger vi av varmvattenberedarna och skruvar av huvudkranen till inkommande vatten.
Inkommande vatten kan vara bra att se till att stänga när man far iväg. Då vet att ingen kran eller rör inne i lägenheten kan stå och rinna eller plötsligt börja läcka.

Jag kommer att uppdatera texten kontinuerligt med fler tips och råd!
Har ni läst detta inlägg, trots att ni inte ännu köpt någon lägenhet i Albanien? Då rekommenderar jag er att läsa min köpguide.

Previous Post Next Post

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.