Syri I Kalter/Blue Eye

Blue Eye, eller Syri I Kalter som det egentligen heter, är en kallkälla strax utanför Saranda. Det exakta djupet är okänt men man har mätt så långt som 50 meter hittills. Temperaturen är 12,75° C med en extremt liten avvikelse. Det tar ca 25-35 minuter med åka dit med bil från Saranda.

Jag tror inte det finns en enda turistinformation om Albanien där inte Syri I Kalter inte är med. Jag var helt inställd på att detta var värsta turistmålet och extremt överreklamerat när vi en dag i april åkte dit lite spontant!
Nu kanske vi hade tur som åkte dit en solig varm dag i april när det i stort sett bara var vi och kanske 6 personer till där, men det var riktigt häftigt!

Snacka om att det heter rätt i alla fall! Blue eye! Det är otroligt blått vatten där, det var nästan lite djungelkänsla! Om man stränderna i Ksamil kan kännas lite Västindien så var man i Sydamerika här.
Det är förbjudet att hoppa/dyka ner i Blue Eye, dvs precis där källorna bubblar upp, men det gör de flesta ändå, och självklart måste det fångas på bild! 🙂

De hade precis rivit restaurangen/fiket som fanns där tidigare när vi var där, förhoppningsvis blir det något nytt byggt nu.
Men jag tycker nog att man ska åka hit om man är i Saranda, om en som jag uppskattade det, då gör alla det 😀

Previous Post Next Post

Comments

Add Your Comment
 1. Pingback: Kan man dricka kranvattnet i Albanien? - Allt om Albanien

  • Carina Silbo
  • april 17, 2023
  Svara

  Funderar på att köpa lägenhet i Albanien. Söder om Durres skulle kanske passa oss. Känner du till området där? Förstår att frågan är svår men vad ska man räkna med att betala för lägenhet på 80-100 kvm, 2 sovrum och max 1 km till havet. Har du tips på mäklare?

  1. Svara

   Hej!

   När du skriver söder om Durrës antar jag att du menar relativt nära Durrës men söderut. Albanien är inte så stort så Saranda är också söder om Durrës 🙂
   Att säga vad man ska betala är omöjligt, det beror på så många faktorer. Köper man en lägenhet en kilometer från havet blir det såklart lite billigare än om man vill ha first line.
   Men vad priset blir är som sagt omöjligt att säga. Det kan vara allt från €500-€3000/kvm
   Vilken mäklare man ska använda beror också på vart man vill köpa, det viktigaste tycker jag är att det känns bra och att man får någon/några referenser man kan prata med som köpt genom just den mäklaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *