Besök sjunkna skepp i Albanien!

Ett tips som inte så jättemånga vet av är att bara ca 200 meter utanför Sarandas strandpromenad, precis vid den stora bojen, ligger ett enormt sjunket skepp, och det har legat där ett bra tag.

M/S Probitas
1943 höll de Italienska trupper att lämna Albanien i konvojer under flera dagar. Den sista dagen kom M/S Probitas och några andra skepp in till Sarandas hamn för att hämta upp de sista soldaterna.
Men M/S Probitas fick motorproblem och blev kvar utanför Saranda, under tiden de försökte laga motorn blev de attackerade av tyska Luftwaffe och efter fyra attacker sjönk till slut skeppet.

Den lilla vita pricken till höger är en människa som simmar, då förstår man storleken bättre!

Skeppet ligger som sagt bara några hundra meter utanför Sarandas strandpromenad och på endast 18 meters djup. Man kan ganska lätt dyka ner och nudda skeppet, toppen på skeppet ligger bara 3-4 meter under ytan. Jag och min son simmade över skeppet och låg och spanade ner på denna gigantiska båt!
En cool grej är att om man tittar noga på satelitbilden i Google maps där båten ligger så kan man se den ganska tydligt på kartan!

På spaning efter sjunkna skepp!

Tycker man inte att det är obehagligt med sjunkna skepp eller att titta ner i djupa vatten så tycker jag verkligen man ska ta sig ut och kolla in Probitas. Ett tips är att göra ett kort stopp här i samband med någon båtutflykt.

Mer sjunkna skepp
Utanför och kring Saranda och Ksamil ligger över 20 sjunkna skepp som man kan ta sig till relativt lätt med båt.
Längs hela Albaniens kust finns mängder med sjunkna skepp och flygplan som är en dröm för alla med dykcert!

Ett sätt att lättare komma ut till skeppet är att stanna till där under en båttur! Här kan du läsa om båtturer i Saranda

Previous Post Next Post

Comments

Add Your Comment
  1. Pingback: Båttur längs Sarandas kust! - Allt om Albanien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *