Çobo Wnery, vingård i Berat

Vinprovning på Çobo Winery i Berat!

Albanien är ett av europas äldsta vinproducerande länder! Med ett klimat som är perfekt för odling av en lång rad olika druvor och sin tradition av vinproduktion är det ett spännande land att besöka för en vinintresserad!
Vi passade på att besöka en av Albaniens mer kända vingårdar, och förutom att besöka gjorde vi självklart en vinprovning på Çobo Winery i Berat!

I Çobos vinkällare lagras vinerna i ekfat

Ända sedan vi köpte lägenheten i Saranda så har planen varit att åka till Çobo Winery i Berat, men det var först nu vi lyckades ta oss dit!
Çobo WInery ligger i Berat lite söder om mitten av Albanien och med bil från Tirana flygplats tar det knappt två timmar dit. Vi hyrde bil på flygplatsen och åkte direkt till Berat. Vi bodde på Berati Castle Hotel som ligger uppe i/vid gamla slottet i Berat.
Vingården har en lång historia av vinproduktion men efter att diktatorn Enver Hoxha och kommunistpartiet tog makten 1944 blev alla privata vinodlingar förbjudna. Efter diktaturens fall startade grundarens barn Çobos vinproduktion igen och producerar nu i större skala än någonsin. Druvorna kommer från olika druvodlingar kring Berat, både egna och lokala odlare.

Çobo Wnery, vingård i Berat

Vi hade bokat en vinprovning på Çobo via nätet. När vi kom dit fick vi först en rundvandring av ägaren som också berättade både om vingårdens historia och själva produktionen. Efter det fick vi ett bord i deras mysiga trädgård och det dukades fram oliver, ost och bröd. En vinprovning tar ca 1,5 – 2 timmar, lite beroende på hur länge man sitter, och det finns två olika ”paket” att välja mellan. Ett för €15 och ett för €28, vi tog det dyrare.
I provningen vi valde ingick ett vitt vin, ett mousserande, tre röda viner och även deras raki.

Jag tillsammans med ägaren av Çobos vingård

Under provningen kom de ut och presenterade varje vin, lite om vilka druvor som använts, hur det lagrats osv. Själva provningen var otroligt trevlig och avslappnad, nästan som om vi var och hälsade på hemma hos dem 🙂 Mina absoluta favoriter var deras mousserande och en av deras röda (Grand Reserve Kashmer).

Çobo Wnery, vingård i Berat

Efter provningen kunde man självklart köpa vin om man ville. Vi passade på att köpa några flaskor av de mousserande och det röda vi gillade bäst. Prismässigt ligger deras viner från ca 100 kr/flaska och upp till ca 500 kr/flaska, så det är inget lågprisvin. Men jag måste faktiskt säga att deras mousserande var magiskt och det röda vi köpte var också fantastiskt gott. Jag är absolut ingen vinexpert men är väldigt intresserad och har testat en hel del vin.

Çobo Wnery, vingård i Berat
Çobo WInery ligger strax utanför Berat och har en fantastisk utsikt över bergen!

Är man intresserad av vin och vinproduktion och dessutom har vägarna förbi Berat tycker jag man absolut ska stanna till och köra en vinprovning Çobo Winery i Berat! Sedan är Berat i sig ett fantastiskt

Previous Post Next Post

Comments

Add Your Comment
  1. Pingback: Gjirokastër ett måste bland utflyktsmål - Allt om Albanien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.