Vår färdiga lägenhet i Saranda

Jag kom på att jag skrivit en del om när vi köpte och när vi byggde vår lägenhet, men inget om hur den blev! Nu är det väl som mycket annat ett ständigt ”work in progress” men hyfsat färdig har den nog varit ett tag! 😀 Så här kommer ett litet inlägg om vår färdiga lägenhet i Saranda!

Vi köpte vår första lägenhet 2017, det var en ”one bedroom” på 74 kvm och den hade en stor balkong och en fantastisk utsikt! Vi ville egentligen ha två sovrum men just då när vi for runt och tittade hittade vi inte någon med två sovrum som stämde in på våra önskemål när det gällde läge, balkong och pris!
Däremot ganska precis ett år senare slog vi till och köpte lägenheten som låg vägg i vägg med vår. Den var en så kallad ”studio” dvs en svensk etta. Vår gamla ytterdörr murades igen och en öppning gjordes in till den nya lägenheten där också vår nya entré blev.

… ett år senare slog vi till och köpte grannlägenheten som var en ”studio” dvs en svensk etta.

Ombyggnation i vår lägenhet i Saranda
Vår gamla entrédörr stängdes och en öppning in till nya lägenheten gjordes!

Så nu är vår lägenhet på 120 kvm med två sovrum, två badrum med varsin dusch och två stora balkonger, varav den ena är en hörnbalkong. Nu har vi fått den lägenheten vi sökte från början! 🙂

Kök/vardagsrum
Vår lägenhet har, som många andra lägenheter här, ett vardagsrum med ett öppet integrerat kök. Köksfönstret med utsikt över Korfu var en av de absolut största anledningarna till att vi valde den här lägenheten och det var faktiskt ett ombyggnadsförslag som byggaren kom med när vi diskuterade ett köp, på originalritningen var både köket och fönstret mycket mindre. Det är en fröjd att stå där och diska! 🙂
Vi valde ett grått kök med marmorbänk längs hela fönstret, marmor är kanske inte det mest praktiska men väldigt snyggt 🙂 och eftersom vi inte hyr ut så är det bara vi som ev sölar på den!
Men vi fick faktiskt jobba lite innan vi ”fick” ha marmor som bänkskiva, de kunde inte förstå varför vi ville ha ett sånt billigt och opraktiskt material som bänk! 🙂 Men vi stod på oss och det blev jättesnyggt!

Utsikten mot Korfu i vår lägenhet i Saranda
Utsikten över Korfu är fantastisk!

Vi har ganska mycket och stora fönster i kök & vardagsrum vilket är både bra och dåligt. Bra för att det blir ljust och att det är underbart att se ut över Medelhavet, vilket man gör nästan oavsett var man tittar. Dåligt för att det kan bli ganska varmt, men det är ju därför det finns AC och öppningsbara fönster! Vi lider verkligen inte av det, fördelarna överväger!
Kylskåpet från Smeg var inte så lätt att hitta i Albanien. Till slut, efter mycket letande på nätet, får jag meddelande från en person, via Facebook, som sa sig kunna fixa fram exakt ett sånt kylskåp jag ville ha, mot förskottsbetalning såklart 🙂 Funderade en stund men tänkte till slut, blir jag lurad så har jag i alla fall en bra historia och betalade in pengarna på personens konto, höll tummarna och ca en månad senare stod kylen där! Det visade sig sen att det var personen som har generalagenten för Smeg i Albanien jag hittat! 😀

Vårt vardagsrum i lägenheten i Saranda
Mycket fönster som släpper in ljus, och värme …

Soffan i vardagsrummet ritade vi själva och gick till en tapetserare här i Saranda som byggde den utifrån vår ritning. Vi valde att göra en bäddsoffa som har en utdragbar extrasäng undertill, vi har aldrig använt den men kändes som en ”bra-att-ha”-grej! Han har även gjort en passande fåtölj och puff till som vi beställde senare.
Eftersom vi ganska sällan tittar på TV här nere så valde vi att inte ha någon TV i vardagsrummet, det fanns liksom inget snyggt ställe att ha den på 😀

Vad vore en lägenhet utan ett riktigt barskåp!

Vårt senaste tillskott till vardagsrummet blev ett litet barskåp! Vi hade lite svårt att veta vad vi skulle göra med väggen där den gamla entrén var, tills vi kom på att vi behövde någonstans att ha alla glas! Ett barskåp i samma färg som köket beställdes av snickaren och nästa gång vi åkte ner kom de och monterade upp det!

Vardagsrum och kök i vår lägenhet i Saranda
Vardagsrummet är rymligt och ljust, även en mulen dag som denna!

Vårt sovrum
Vårt sovrum är relativt litet, eller egentligen normalstort kanske 🙂
Vi har en säng som samma tapetserare som tillverkade vår soffa gjort, med sammetsgavel med knappar. Vi valde att göra en lite mindre bred säng (160 cm) för att spara lite utrymme.
TVn satte vi i vårt sovrum istället för i vardagsrummet, och här har vi satt den på en vinklingsbar arm. Även om vi inte tittar på TV jätteofta så är det supermysigt att ligga här och kolla på Netflix på kvällarna!

Sovrummet i vår lägenhet i Saranda Albanien
Vårt sovrum i lägenheten

Under TV:n i sovrummet har vi ”byggt om” ett IKEA skoskåp med nya knoppar och en marmorskiva upptill.
Garderoben har stora skjutdörrar och vi valde att ha speglar på båda dörrarna så att rummet skulle kännas lite större.

”Ombyggt” skoskåp från IKEA

Barnens sovrum/gästrum
Eftersom vi köpte en till lägenhet och använde hela lägenheten till gästrum så blev det en ganska stort rum, dessutom har de en egen balkong och ett separat badrum med dusch.
Vi gjorde en stor garderobsvägg med garderober enda upp i taket. Vi lämnade sedan en glugg i mitten där vi satte en TV, byrån under har lådor. Allt platsbyggdes och är lackat i samma gråfärg som köket.
Sängarna är två våningssängar som har 140 cm breda bäddar nertill och 90 cm upptill, här sover man 6 personer riktigt bra!
Balkongen är också relativt stor och perfekt när t.ex. barnen har kompisar med sig och vill hänga för sig själva.

Gästrummet i vår lägenhet i Saranda Albanien
Gästrummet har egen balkong och badrum med dusch.

Air Condition
Att det är ganska varmt i Saranda under större delen av året är kanske inte så överraskande, och det är ju lite därför man vill vara där 🙂 Så det var en självklarhet att sätta in en AC i varje rum.
Jag har också installerat Sensibo Sky AC-styrning till varje Air Condition, och med en tillhörande app i telefonen kan man då starta, stoppa och ändra ACn från vart som helst så länge man har Internetuppkoppling, perfekt om man vill slå på ACn när man åker från stranden!
Dosan har dessutom inbyggd termometer och fuktmätning, så jag ser hela tiden temperaturen i alla rum.

Om ni skulle vara lite intresserade av hur det går till att köpa en lägenhet i Albanien så håller jag på att skriva ett långt inlägg som heter En guide till att köpa lägenhet i Albanien som jag postar inom kort, och skulle ni ha funderingar innan dess (och även efter 🙂 ) så är ni välkomna att skicka ett meddelande till mig så ska jag försöka svara så fort jag kan!

Previous Post Next Post

Comments

Add Your Comment
  • Maria Persson
  • december 30, 2019
  Svara

  Trevlig läsning.
  Kul att du visar er fina lägenhet.
  Vad kostar en två sovrums lägenhet där?

  Vänligen Maria?

  1. Svara

   Hej!

   Kul att du hittade till min blogg!
   Priserna varierar såklart ganska mycket beroende på läge, utsikt och skick såklart och en ”two bedroom” kan kosta allt från €40.000 – 150.000. Men jag skulle säga att det går att hitta en fin lägenhet med två sovrum, bra läge och fin utsikt för €85.000 – 110.000. Men som sagt, det är svårt att säga ett pris! Jag kanske ska göra ett inlägg om priser! 🙂

 1. Pingback: Jag föreläser om Albanien på Stockholmsmässan! - Allt om Albanien

 2. Pingback: En guide till att köpa lägenhet i Albanien - Allt om Albanien

 3. Pingback: Jag föreläser om Albanien på mässan i Göteborg!- Allt om Albanien

 4. Pingback: Artikel om min blogg! - Allt om Albanien

  • Ann-Catrine Nilsson
  • juli 28, 2020
  Svara

  Ser underbart ut. Var där förra hösten och njöt verkligen. Undrar om er lägenhet ligger direkt vid stranden eller bakom huvudvägen in till centrum? Är det brant att ta sig ned till stranden?

  1. Svara

   Kul att du hittat min blogg! 🙂
   Huset ligger precis ovanför vägen mot Ksamil, men inga hus finns nedanför vägen.
   Det är inte alls speciellt brant ner till stranden. Det tar ca 4 minuter ner från vår hiss.

  • Arne,S
  • september 26, 2021
  Svara

  Hej mycket trevlig läsning.
  Vet du hur det är att bo där året om som pensionär ?

  1. Svara

   Tjenare!
   Kul att du hittat min lilla blogg!
   Det är nog väldigt trevligt att bo som pensionär! Lite beroende på var man väljer såklart. Många städer som Saranda är går lite i dvala under lågsäsong, vilket vi tycker är lite mysigt! ? Det finns självklart folk överallt ändå, även om det inte är lika hektiskt som på sommaren!
   Vädret är bra mest hela tiden, med kallare nätter under vintern och det kan också regna en hel del. Men vi har varit där flera gånger i december och min fru har suttit i bikini på balkongen!

  • Magnus Noordh
  • november 6, 2021
  Svara

  Hej
  Nu lär jag försöka köpa en lägenhet i Albanien efter din fina beskrivning. Låter mycket trevligt.
  Med vänlig hälsning,
  Magnus Noordh

  1. Svara

   Tjenare!

   Kul att du hittat min blogg!!
   Albanien är fantastiskt!
   Hör av dig om du har några funderingar! ?

 5. Pingback: Jag föreläser om Albanien på Kistamässan! - Allt om Albanien

 6. Pingback: Vinprovning på Çobo Winery i Berat! - Allt om Albanien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *