Vad är vad i mataffären i Albanien?

Om man nu är på semester i Albanien och vill göra sig en riktigt smaskig frukost kan det ibland vara lite trixigt att veta vad som är vad i mataffären. Google Translate är alltid en bra hjälp men vissa vardagssaker kan vara bra att lära sig utantill så blir det lite lättare när man står där och ska försöka hitta ägg och mjölk till frukosten!
Därför tänkte jag att det kunde vara bra att sätta ihop en ”mini-miniparlör” just för när man ska handla lite smågrejer i mataffären. Vissa saker kan man ha nytta av på restaurangen också! 🙂

Apelsin – Portokall
Bröd – Bukë
Fisk – Peshk
Glass – Akullore
Is – Akull
Juice – Lëng

Kaffe – Kafe
Kex – Biskota
Korv – Sallam
Kyckling – Pulë

Kött – Mish
Mjölk – Qumësht,
säljs oftast i PET-liknande flaskor. Lätt att förväxla med en slags tunn yoghurt som ser likadan.
Peppar – Piper i zi
Ris – Oriz
Salt – Kripë
Smör – Gjalpë

Stängt – Mbyllur
Tomat – Domate

Te – Çaj
Vin – Verë (Verë e bardhë är vitt vin & Verë e kuqe är rött vin)
Vatten – Ujë (Ujë natural är utan bubblor & Ujë me gaz är med bubblor)
Ägg – Vezë
Öl – Birrë
Öppet – Hapur

Vad är vad i mataffären i Albanien? Qumësht på albanska betyder mjölk .
Qumësht på albanska betyder mjölk

Det var en kort lista om vad är vad i mataffären i Albanien, Jag ska försöka hålla den uppdaterad med fler ord eftersom jag kommer på vad som saknas!?
I Albanien är det ganska ofta de bara tar kontanter, även om en hel del börjar ta kort så är det säkrast med ”riktiga” pengar! Läs gärna mitt inlägg om pengar i Albanien!

Previous Post Next Post

Comments

Add Your Comment
  • Nir
  • juli 29, 2021
  Svara

  Tack för den värdefulla ord samlingen! Framför allt för hela din blogg! Jag funderar på att tillbringa ett par månader i Albanien under kommande höst/vinter säsongen. Alltså tänker köra dit min bil som går utmärkt (och besiktad) men lite gammal, års modell 99. Jag är Svensk medborgare men har ursprung från sydost Asien, därmed har ett ganska ”indiskt” utseende. Så mina frågor är; kan mitt utseende väcka onödigt intresse hos lokala befolkningen eller är utlänningar med lite blandat folkslag relativt vanligt åtminstone ungefär som här hemma i Norden? (Har faktiskt kört runt mycket här ute utan det minsta problem). Den andra frågan är; har de speciella krav på äldre bilar? Ska vara mycket tacksam på svar.

  1. Svara

   Kul att du hittat min blogg!
   Det är relativt blandat med människor i Albanien, även om det inte alls lär lika blandat som hos oss i Norden. Antagligen pga av att det varit stängt så länge och är ett relativt fattigt land. Så de har inte haft så mycket invandring.
   Vissa områden har mycket turism och vissa väldigt lite.

   Jag tror inte det finns några speciella krav på bilar man åker in med, men jag har inte så bra koll på just det.

  • Nir
  • juli 29, 2021
  Svara

  Tack för snabbt svar Kristofer! Du får gärna räkna med att det kan dyka upp en och annan fråga från mig här och där på bloggen. Det är egentligen Marocko eller Albanien som gäller, alltså om det endast ska rese restriktioner kvarstå för Marocko, blir det då Albanien för min del. I vilket fall som helst är jag väldigt glad och tacksamt att jag fann din blogg.

  1. Svara

   Det är bara att fråga på! Jag svarar så fort jag kan! ??

  • Stephanie
  • januari 15, 2024
  Svara

  Hej,
  Undrar hur mycket kostar mat i mataffärerna kontra vad det kostar i Sverige?
  Det verkar ju vara asbilligt att äta ute på resturang, är det samma i matbutikerna?

  1. Svara

   Allting är relativt! ???? Det har absolut blivit dyrare än innan Covid och försvagningen av kronan! Men det är fortfarande betydligt billigare än i Sverige. Självklart beror det på vilken restaurang eller affär man går till och i vilken stad. Det är generellt dyrare i centrum i de populärare orterna (Saranda t.ex). Viss skillnad på säsongen kan man också märka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *