Hur tar jag mig till Albanien?

Att resa till Albanien är relativt lätt, även om Albanien faktiskt bara har en enda flygplats, Tirana International Airport.

Från Sverige tar man sig enklast till Albanien med flyg. Att åka tåg genom Europa till Albanien vore fantastiskt, men idag är det ganska krångligt att både boka och åka, vi får hoppas på att det i framtiden blir lättare!

Det finns flera sätt att ta sig till Albanien!

Flyg till Tirana
Till Tirana går det reguljärflyg året om, från Arlanda flyger man enklast med Lufthansa eller Austrian. Det blir ett byte i Frankfurt eller Wien och restiden brukar vara mellan 4,5 – 6,5 timmar beroende på hur lång väntan man har där. Bor man nära Malmö flyger WizzAir direkt från Sturup, flygresan tar då 2 timmar och 35 minuter.
Om man ska vidare från Tirana sedan är det sedan hyrbil, taxi eller buss som gäller till de olika orterna.
Tirana – Durrës: ca 3,5 mil
Tirana – Vlora: ca 16 mil
Tirana – Dhërmi: ca 21 mil
Tirana – Saranda: ca 29 mil

Uppdatering 2021!. Nu flyger även lågprisbolaget WizzAir direkt till Tirana från Skavsta Nyköping (ca 1 timme från söder om Stockholm). Vi flög med Wizz nu i Juli och det funkade kanon. Flygresan tog 2 timmar och 55 minuter!

Uppdatering juli 2022! Nu har tunneln strax innan Gjirokaster öppnat så nu slipper man den slingriga bergsvägen om man åker bil mellan Tirana & Saranda, dessutom blir resan ca 45 min kortare! Bra att veta om man flyger till Tirana och sedan ska ta sig ner till Saranda.

Flyg till Korfu/Grekland
Under högsäsong (maj – september) flyger de flesta charterbolag till Korfu. Dit är det ganska lätt att hitta en flygstol eller sista-minuten, och sedan tar man bara snabbfärjan på 30 minuter över till Saranda/Albanien.
Om man behöver vänta innan färjan går kan jag rekommendera café Sette Venti vid hamnen, öppet 24/7 och har allt från enklare kaffe & fika till frukost & hamburgare.

Färja mellan Korfu till Saranda
Om man flugit till Korfu behöver man ta färjan över till Saranda. Det finns flera färjebolag som trafikerar sträckan, Finikas Lines, Ionian Seaways, Sarris & Joy Cruises. Under högsäsong går färjorna flera gånger om dagen medan under lågsäsong bara en gång per dag. En enkel biljett kostar ca €20.
Det finns två olika typer av färjor, den långsamma (tar ca 1.5 timme) och snabbfärjan (tar ca. 30 minuter). Den snabba färjan är den som går flest turer, speciellt under högsäsong.
Biljetter kan man antingen köpa på något av biljettkontoren på Korfu eller beställa på nätet och antingen skriva ut eller hämta på plats.
Enklast är självklart att köpa & skriva ut biljetten hemma innan man åker eftersom biljettkontoren ligger inte i direkt anslutning till terminalen på Korfu, utan en promenad på ca 10 min, vilket kan vara bra att veta om man har mycket bagage att släpa på!
Har man tid innan färjan går och väntar på Café Sette Venti så ligger biljettkontoren precis bredvid cafét.
I saranda finns flera ställen att köpa biljett på direkt så man behöver inte köpa T/R när man åker över till Saranda.
TIPS! Ett hett tips om man tar snabbfärjan och har bråttom (t.ex. ska hinna med ett flyg kort efter färjans ankomst till Korfu) är att se till att kliva på färjan från Saranda sist av alla! Då lastar de av ert bagage först (de packar och packar av allt bagage, man får inte lyfta av sitt bagage själv) och man kommer då också oftast först till passkontrollen, som ibland bemannas av en enda person och kan ta väldigt lång tid att ta sig igenom om man kommer långt bak i kön!

• Flyg till Ioánnina/Grekland
Ioánnina ligger ca 10 mil från Saranda i Albanien. Under högsäsong (maj – september) flyger bl.a. Apollo till Ioánnina och man kan här både köpa flygstol och busstransfer upp till Saranda. Transfern brukar ta ca. två timmar och kosta ca 425 kr t/r.
Åker man ”off season” är det enklast att beställa en Albansk taxi som hämtar upp på flygplatsen och kör upp till Saranda, det brukar kosta ca €100.
Ett tips inför transfern är att passa på att gå på toaletten innan man åker med bussen, enda stoppet man gör är vid gränskontrollen och de toaletterna är bara hål i golvet, bokstavligen 🙂

• Flyg till Preveza/Grekland
Preveza ligger ca 15 mil från Saranda i Albanien. Under högsäsong (maj – september) flyger bl.a. Apollo, Airtours & Ving till Preveza. Från Preveza åker man enklast med hyrbil eller taxi (albansk taxi) upp till Saranda, taxi brukar kosta ca €100.
Här är det dock viktigt att kolla öppettiderna på gränskontrollen mellan Grekland & Albanien från Igoumenitsa då denna gränskontroll stänger tidigare än den man åker från Ioannina! Har man otur blir man stående där hela natten. Då finns alternativet att åka till den andra gränskontrollen, men då blir det nästan två timmar extra!

• Flyg till Thessaloniki/Grekland
Thessaloniki ligger ca 36 mil från Saranda i Albanien. Jag har personligen inte provat denna rutt, än … Men de jag pratat med har sagt att det är en väldigt vacker tur och det tar ungefär lika lång tid som att åka Tirana – Saranda, om det nu är till Saranda man ska. Ska man till andra ställen kan det till och med vara riktigt nära, till Korça är det bara 25 mil från Thessaloniki. Så det är självklart viktigt att kolla vilket som är bäst & närmast! 🙂

Flyg till Skopje/Nordmakedonien
Från Skavsta i Stockholm kan man med Wizz Air flyga direktflyg till Skopje i Nordmakedonien väldigt billigt, en enkel biljett går på 300-550 kr! Riktigt bra om man ska till t.ex. Tirana eller Durrës, dit är det ”endast” ca 28 mil och tar ungefär 4,5 timmar med bil. Vill man köra hyrbil måste man kolla upp vad som gäller om man vill åka in i Albanien eftersom man i så fall hyr bilen i ett annat land!
Ska man ner till Södra Albanien, t.ex. Saranda så är det lite längre bilresa, nästan 55 mil och man får nog räkna med 7-8 timmar i bil.
Prismässigt är det inte mycket som slår Wizz.

Båt från Italien
Är man i Italien har man lite olika val att ta sig till Albanien med färja, men det är från Brindisi det är kortast väg, Brindisi/Italien till Vlora/Albanien tar ca 7-8 timmar med färja. Fler turer hittar man på Direct Ferries där man också kan boka biljetter till de olika turerna.
Du kan komma till Durres, Vlora och Saranda via båt från Italien.

Köra bil till Albanien
Det går bra att köra bil till Albanien från Sverige också så klart, det tar lite längre tid bara! 🙂 Det finns flera vägar att ta sig dit men att kombinera resan med en bilsemester genom Europa där man stannar lite här och där är nog att rekommendera om man inte älskar att köra bil långa sträckor utan paus!
Från Stockholm till Tirana är det ganska precis 300 mil.

Läs också gärna mina inlägg Cash is king, nästan jämt! om pengar i ALbanien och Mobiltelefon i Albanien, några tips! där jag tipsar om hur man kan göra med mobiltelefonen i Albanien!

Previous Post Next Post

Comments

Add Your Comment
 1. Pingback: Cash is king, nästan jämt! - Allt om Albanien

 2. Pingback: Min Google maps med Albanien tips! - Allt om Albanien

 3. Pingback: En guide till att köpa lägenhet i Albanien - Allt om Albanien

 4. Pingback: Resa till Albanien under Covid! - Allt om Albanien

 5. Pingback: Kan man resa till Albanien med nationellt ID? - Allt om Albanien

  • Karin Axell
  • oktober 1, 2023
  Svara

  Wow, vilken bra sida – tack! Hoppas kunna åka till Albanien nästa sommar med dotter och barnbarn. Med vänliga hälsningar Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *